Žít zdravěji znamená žít lépe.

KOMPLEXNÍ OCHRANA NAŠICH KLOUBŮ. PROČ JE JEJICH VÝŽIVA A REGENERACE TAK OBTÍŽNÁ?

Klouby jsou součástí naší pohybové soustavy, jejíž jedinou složkou, která je schopna vykonávat pohyb, je sval – tedy ani kost a ani kloub sami o sobě pohyb vykonat nedokážou, pouze jej zprostředkovávají na pokyny svalů.


Klouby jsou součástí naší pohybové soustavy, jejíž jedinou složkou, která je schopna vykonávat pohyb, je sval – tedy ani kost a ani kloub sami o sobě pohyb vykonat nedokážou, pouze jej zprostředkovávají na pokyny svalů. Klouby představují spojení mezi kostmi. Některá z těchto spojení jsou nepohyblivá, některá jsou pohyblivá málo, avšak většina z nich je volně pohyblivých tak, jak je známe. Tato pohyblivá spojení jsou složena z kloubních ploch - kloubní hlavice a kloubní jamky, mezi nimi je kloubní dutina a celý kloub je navíc obalen kloubním pouzdrem.

Kloubní plochy jsou pokryté chrupavkami, které minimalizují tření mezi kostmi a rozkládají tlak vyvíjený na kosti. Problémem chrupavky je to, že je bezcévná, a cévy v lidském těle slouží k výživě tkání. Povrch chrupavky sice kryje cévnaté perichondrium, nicméně do nitra chrupavky se žádné cévy nedostanou a výživa zde může proudit maximálně difuzí z její povrchové části, což je důvodem toho, že chrupavka nemůže moc regenerovat. Proto je potřeba o klouby patřičně pečovat pravidelným pohybem, dostatečně vyživovat svaly a kosti a v neposlední řadě právě i ten tenký povrch chrupavky.

Chrupavka, která se nachází na kloubních plochách je tzv. chrupavka hyalinní. Obsahuje mnoho stavebních prvků, mezi které patří kolagen typu II, proteoglykany (například agrekan) a glykoproteiny (například chondronektin), a nesmíme opomenout ani vodu, z čehož si můžeme vyvodit, že i dostatečný pitný režim může našim kloubům pomoci.

Kloubní dutina představuje prostor mezi kloubními plochami, který je vyplněný tzv. synoviální tekutinou. Ta rovněž napomáhá snížit tření mezi kloubními povrchy, funguje jako kloubní mazivo a napomáhá výživě chrupavky, a to nejlépe při pohybu kloubu, kdy výměna látek funguje nejefektivněji. Obsahuje vysoké množství kyseliny hyaluronové.

Pro dostatečnou kloubní výživu je tedy potřeba tyto látky doplňovat, a to zejména ve formě:

MSM (methylsulfonylmethanu) , který představuje zdroj biologicky vázané síry. Má protizánětlivé účinky, tudíž je vhodný i pro postižené klouby například artrózou či revmatoidní artritidou. Může také tlumit bolestivost a otoky kloubů. Zajímavostí je, že v některých zahraničních zemích se MSM používá ve formě spreje proti chrápání.

Glukosaminu , který je ve formě sulfátu součástí kloubu. Účinkuje proti bolesti a zánětu kloubu, avšak s určitým časovým odstupem. Dokáže zpomalovat či úplně zastavit ztrátu kloubní chrupavky, nicméně jeho užívání musí být dlouhodobé a bez přestávky.

Chondroitinu , který je taktéž ve formě sulfátu přirozenou součástí kloubu. Při dlouhodobém užívání účinkuje proti bolesti a zánětu kloubů a pravděpodobně jako výše zmíněný glukosamin zpomaluje až zastavuje ztrátu kloubní chrupavky.

Náš přípravek Flex Care všechny tyto složky potřebné pro výživu kloubů obsahuje, navíc je obohacen o další látky, z nichž nejdůležitější jsou L-carnitin, vitamin C či vitamin D.

L-carnitin je látkou, která transportuje mastné kyseliny do mitochondrie a zajišťuje nám tak spalování tuků. Kromě potenciálního “hubnoucího” efektu je však u této látky prokázán i pozitivní vliv na klouby. Jednak je to dáno tím, že zhubnutím nějakého toho kila naše klouby odlehčíme, jednak tím, že snižuje oxidační stres i zánět.

Vitamin C je nezbytným prvkem, který se uplatňuje při syntéze kolagenu. Jeho příjmem tedy ochráníte své klouby, jako bonus k tomu podpoříte svou imunitu, zvýšíte antioxidační schopnost těla a podpoříte vstřebatelnost železa, které je potřebné pro naše červené krvinky.

Vitamin D je potom důležitý pro tvorbu kostí, jelikož jsou kosti v našem organismu neustále odbourávány a znovutvořeny, dále je důležitý pro zuby, funkci svalů a udržování hladiny vápníku, který je pro naše kosti také nezbytným stavebním prvkem.

Abychom si to závěrem shrnuli, ochrana našich kloubů je, ostatně jako vše v našem těle, komplexním procesem, který by měl na prvním místě zahrnovat prevenci případného poškození. Té dosáhneme zdravou stravou, pravidelným pohybovým režimem, dostatečným pitným režimem a správnou výživou kloubu. Poslední dva body můžete jednoduše splnit suplementací Flex Care od Vianutry, který obsahuje veškeré potřebné látky pro ochranu pohybového systému a jeho užívání spojené s rozmícháním ve sklenici vody napomůže pitnému režimu.