Žít zdravěji znamená žít lépe.

ŠPATNÁ KONCENTRACE A NEDOSTATEK ENERGIE PŘI UČENÍ. JAK JE ZLEPŠIT?



V posledních letech nabývají mezi studenty na popularitě energetické nápoje. Studium klade vysoké nároky, na jejichž splnění mnohdy studenti nemají dostatek času. Často jsou nuceni studovat dlouho do noci a trpí nedostatkem spánku. Tose následně odráží zvýšenou únavou a nedostatkem energie a koncentrace v průběhu celého dne, a tak studenti sáhnou poenergetickém nápoji.

Jsou ale tyto výrobky, obsahující vysoké hladiny cukrů a kofeinu, vhodné řešení? Vzhledem k tomu, že nadměrná konzumace cukrů může souviset se vznikem obezity, která vede k řadě závažných onemocnění, a nadbytek kofeinu neblaze působí na naše srdce, způsobuje nervozitu, třes či nevolnost, odpověď zní ne. Můžete namítat tím, že v dnešní době jsou na trhu dostupné výrobky bez cukru, čímž je eliminován jejich negativní dopad. To je sice pravda, nicméně stimulační efekt těchto nápojů byl prokázaný pouze tehdy, kdy byl kofein s cukrem kombinován

 

Jakou energii vlastně naše tělo potřebuje?

 

Hlavním zdrojem energie je molekula adenosintrifosfátuATP, jak již víte z předešlých článků. Není na škodu si zopakovat, že tato molekula vzniká v dýchacím řetězci mitochondrií. Do něj vstupují látky, které vzniknou zpracováním živin z naší potravy (sacharidů, bílkovin a tuků).Tento proces zahrnuje obrovské množství chemických reakcí, a všechny tyto reakce vyžadují enzymy. Enzymy jsou látky, které pro svou práci potřebují kofaktory, jež představujíz drtivé většiny vitaminy minerály. 

Když se tedy nyní sami sebe zeptátezda je pro tvorbu energie nutný kofein nebo vitaminyměla by vám být odpověď o něco jasnější. Vitaminy a minerály mají v procesu tvorby energie nezastupitelnou roli, a ty nejvýznamnější z nich vám představím níže.

 

Vitamin B3 (niacinuvolňuje energii z přijaté potravy, čímž vede ke snížení únavy. Navíc podporuje normální činnost nervového systému a jeho nedostatek se může projevit až depresemi.

 

Vitamin B5 (kyselina pantotenováje prekurzorem energeticky významného koenzymu A. Kromě něj je například součástí látky důležité pro přenos nervových vzruchů, acetylcholinu

 

Vitamin B6 (pyridoxinje velice významný pro metabolismus bílkovin, který ý ale ovlivňuje i celkový metabolismusVitamin B6 synergicky působí s hořčíkem, který stimuluje činnost nervového systému, čímž zmírňuje únavu, podílí se ale i na svalové kontrakciHořčík dále synergicky působís aminokyselinou L-taurinem, která zvyšuje jeho vstřebatelnost, nebo s draslíkemjenž hraje významnou roli při šíření informací v nervových a svalových buňkách.

 

Vitamin B12 (kobalamin) je dalším synergistou vitaminu B6. Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek. Ty nám pomáhají dopravovat k buňkám kyslíkjenž je další důležitou látkou pro tvorbu energie. Sami jste na sobě jistě pocítili, že při fyzické námaze, při které mají tkáně kyslíku nedostatek, přichází postupem času únava a vyčerpání. 

 

Vitamin C a vitamin E, dva velice důležité synergickéantioxidanty, naše tělo chrání před vlivy stresu. To už samo o sobě vede ke snížení únavy – vystresovaná buňka tvořit energii nechce. Vitamin C navíc napomáhá vstřebávání železa, které je stejně jako vitamin B12 důležité pro červené krvinky a tedy přenos kyslíku.

 

Kromě vitaminů a minerálů jsou pro tvorbu energie jsou důležité přenašeče látek, například aminokyselina L-karnitin, nebo koenzym Q10 (ubichinon), který se podílí na transportu elektronů v dýchacím řetězci, což je jeden z finálních kroků tvorby energie.

Jak tedy vidíte, za procesem tvorby energie stojí obrovské množství látek, které v přírodní formě obsahuje i produkt ENERGY BOOSTTen je navíc doplněn o extrakty korejského ženšenu, zeleného čaje či zelených kávových zrn, jejichž účinky najdete v našich minulých článcích.