Žít zdravěji znamená žít lépe.

Všestranná podpora imunity

Imunitní systém je třeba podporovat v průběhu celého roku, avšak během tzv. „přechodných období“, k nimž patří jaro a podzim je to obzvláště potřebné.


Je statisticky potvrzeno, že na podzim stoupá počet pacientů zejména s onemocněním horních cest dýchacích a chřipky. V tomto kontextu je odborníky doporučen zvýšený příjem látek, které posilují imunitu a proto je označujeme jako imunostimulátory. Patří k nim zejména: vitamíny C a D az minerálů je to zinek či selen.

Příroda však poskytuje mnohem širší diapazon látek, které mají charakter antioxidantů au kterých bylo prokázáno, že kromě mnoha dalších účinků podporují i ​​imunitu. Nacházejí se v tělech rostlin, ale také v jejich kořenech či v semenech jejich plodů. Jejich síla je právě v tom, že působí v synergii s jinými, pro imunitu významnými složkami. Je proto přesnější pojmenovat je jako imunomodulátory.

Patří k nim například: stopové prvky, esenciální aminokyseliny či extrakty léčivek. Mnohé léčivé rostliny znali již naši předkové, kteří jejich léčivou sílu využívali jako léky pro mnohé neduhy. Asi každému je známá např. Echinacea, okrasná zahradní rostlina či ženšen nebo zelený čaj. Do této skupiny látek však patří i jiné méně známé látky rostlinné pigmenty. Snad nejznámější je chlorofyl – zelené barvivo rostlin, bez něhož by nemohla probíhat fotosyntéza a který se osvědčil jako silný dezinfekční a hojivý prostředek. Sem patří i např. luteolin – žlutý rostlinný pigment, jehož silný antioxidační efekt je překvapením i při řešení závažných, například. onkologických onemocnění. Koncentrace uvedených antioxidantů je však většinou velmi malá, aby mohli působit samostatně, takže pro jejich získání v potřebné kvantitě by bylo nutné získat výtažky z velkého množství rostlin. Jejich působení je proto úzce propojeno na účinek hlavní složky. Často posloucháme z úst odborníků, že ke správnému fungování imunitního systému je nutná konzumace pestré, vyvážené stravy. Ta je právě zárukou toho, že se do organismu dostane široké spektrum méně známých, avšak důležitých látek nejen pro výživu, ale také pro aktivitu imunitních funkcí.

Totéž však platí i při výběru doplňků stravy, které jsou nedílnou součástí každodenní výživy moderního člověka. Širokospektrální výživové doplňky splňují potřeby organismu iz tohoto aspektu. Fungují totiž na principu synergické spolupráce imunostimulátorů a imunomodulátorů.