Žít zdravěji znamená žít lépe.

VYZKOUŠELI JSTE JIŽ NÁŠ NOVÝ ENERGY BOOST?

NABIJTE SE ENERGIÍ A TO BEZ JAKÝCHKOLIV ŠKODLIVÝCH LÁTEK


Dnešní blog jsme se rozhodli pojmout úvodem jinak, než jste zvyklí. Protože nám záleží na zdraví vás všech, odpovídáme na volání o pomoc zdravotnických i nezdravotnických pracovníků šířit osvětu v oblasti rizik konzumace energetických nápojů. Tento trend má již několik let stoupající charakter a bohužel se rozšířil už i mezi děti. Situace je natolik vážná, že se jedná o zákazu prodeje energetických nápojů nezletilým, jako tomu již v některých zemích je.

Energetické nápoje jsou nebezpečné zejména kvůli vysokému obsahu kofeinu a cukru. Výzkumy ukazují a potvrzují, že jejich pravidelní konzumenti trpí bolestmi hlavy, podrážděním, potížemi se spánkem a únavou. Další zdravotní komplikace, jako jsou nepravidelný srdeční rytmus, dechové obtíže, vysoký krevní tlak, nadváha a obezita, cukrovka, některé zhoubné nádory, a mnohé další, nemůžeme přesunout na druhou kolej. Ostatně o negativních účincích látek obsažených v energetických nápojích najdete velké množství článků, proto se jimi tady zabývat nebudeme. Pouze chceme předat skutečnost, že tyto nápoje nejsou prospěšné a v případě překročení limitů pro konzumaci mohou zdraví dětí poškozovat, jak řekla MUDr. Barbora Macková, MHA, ředitelka Státního zdravotního ústavu.

Čím už se ale zabývat budeme je kombinace glutaminu, karnitinu, taurinu, teakrinu, korejského ženšenu a vitaminu B3. Jinými slovy inovovaný ENERGY BOOST , „energetický nápoj“ od firmy VIANUTRA, který se ale dívá na slovo „energie“ trošičku jinak. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé složky tohoto doplňku a zejména, jak je to u nás zvykem, na jejich synergii.

Taurin je látkou běžně obsaženou i v energetických nápojích. Někdo mu připisoval stimulační účinky, někdo zase tvrdil, že je tam z důvodu eliminace škodlivých účinků kofeinu. Tak nebo tak, nejnovější studie již mají jasno v tom, že funkce taurinu je zcela jiná. Jeho nejvyšší koncentrace jsou totiž zaznamenávány v mozku, kde plní funkci ochrany neurálních buněk a podporuje přenos nervových signálů. Tím má pozitivní vliv na kognitivní funkce, učení a paměť, ale i celkovou soustředěnost. Vzhledem k tomu, že energetické nápoje hojně užívají i studenti vysokých škol ve zkouškovém období (a před několika lety jsem mezi ně patřila také), tak se ptám, zda není lepší využít látku, která pomůže informace uložit do paměti, místo látky, která jen potlačí únavu? Já už vím, že jednoznačně ano. Kromě taurinu podpoří paměť a soustředěnost i výtažek z korejského ženšenu, který je navíc zdrojem adaptogenů, které se tělu pomáhají vyrovnat se stresem.

Abychom mohli účinky taurinu a ženšenu zužitkovat, ať už při učení, práci, nebo třeba při sportu, potřebujeme k tomu dostatek energie. Dostatek energie zde ale neznamená, že nemáme pocit únavy. Znamená to, že si tvoříme dostatečné množství už známé molekuly ATP, což je energie pohánějící naše buněčné procesy. A k její tvorbě nám pomohou aminokyseliny L-karnitin (přenášející volné mastné kyseliny do mitochondrií, kde se za účasti koenzymu Q10 tvoří energie), L-glutamin (dodávající energii svalovým buňkám) a vitamin B3 (uvolňující energii z živin a podporující funkci enzymů).

Nyní máme dostatek buněčné energie, ale stále možná pociťujeme únavu. S tou nám pomůže stimulant teakrin. Nemusíte se ale bát, teakrin je oproti kofeinu z energetických nápojů zcela bezpečnou a nenávykovou látkou, která má navíc dlouhou dobu působení. Více se o něm dozvíte v samostatném článku, v němž najdete srovnání těchto dvou látek a ostatní zdravotní účinky teakrinu.

Teď už tedy máme dostatek energie, snížený pocit únavy a nastartované mozkové funkce. Díky tomu se můžeme plně soustředit na učení, práci nebo sportovní výkon, protože všechny tyto úkony kombinace látek v novém ENERGY BOOST podporuje. A to bezpečnou cestou bez škodlivých látek.